Je hebt net van je werkgever of je leidinggevende te horen gekregen dat je bent ontslagen. Of je hebt net van je baas te horen gekregen dat ze je op non actief gaan zetten en gaan onderzoeken of er redenen zijn om je te ontslaan. In beide gevallen komt de klap hard aan. Je wil je baan niet verliezen of in elk geval aanspraak kunnen maken op een WW-uitkering. Wat is het beste wat je kan doen?
Als advocaat arbeidsrecht gaan verreweg de meeste van mijn zaken over ontslag. Het gaat dan over ontslag op staande voet, ontslag met toestemming van het UWV, ontslag om bedrijfseconomische redenen of een ontslag om disfunctioneren, verstoorde werkrelatie of verwijtbaar handelen. Vaak komen werknemers dan bij mij met de vraag wat ze moeten doen. Hoewel elke situatie anders is, probeer ik in dit artikel een aantal tips te geven voor wat je moet doen als je bent of wordt ontslagen.
Niets ondertekenen en rustig blijven
Natuurlijk zijn er de standaard adviezen, zoals niets ondertekenen en rustig blijven. Deze adviezen zijn er niet voor niets. Je doet er dus verstandig aan om ze op te volgen.
Vaak krijg je van je werkgever ter plaatse een vaststellingsovereenkomst of een beëindigingsovereenkomst. Hierin staat dat je vrijwillig akkoord gaat met de beëindiging van je dienstverband. Je loopt echter het risico dat je akkoord gaat met het ontslag terwijl er geen geldige reden is. Je kan ook het risico lopen dat je geen WW-uitkering van het UWV krijgt, omdat in de vaststellingsovereenkomst iets foutief staat aangegeven, waardoor niet aan alle wettelijke eisen voor een WW-uitkering zijn voldaan. Het kan ook zijn dat je geen of te weinig transitievergoeding krijgt. Teken dan ook niet zomaar.
Wil je werkgever dat je een e-mail of een brief met afspraken tekent? Ook daarvoor moet je oppassen. Er kunnen zaken in het voordeel van de werkgever zijn verwoord. Geef aan dat je niets tekent tot je juridisch advies hebt kunnen inwinnen.
Uiteraard kunnen de emoties bij een ontslag hoog oplopen. Zeker als dit onterecht is. Probeer echter rustig te blijven. Als je kwaad wordt en in je woede iets vernield of kapot maakt, geef je je werkgever alleen maar meer argumenten om je te ontslaan. Luister goed naar wat je werkgever zegt, stel veel vragen en probeer erachter te komen waarom je werkgever dit zo wil doen. Pas echter op dat je niet zomaar iets bevestigd.
Eigen dossier bijhouden /veilig stellen bewijs
In deze fase is het goed om zelf zoveel als mogelijk bewijs bij elkaar te verzamelen nu het nog kan. Vaak wordt je werkmail op de korte termijn afgesloten en mag je niet meer op de werkvloer komen. Als je nog toegang hebt tot je werkmail en er zijn e-mails die essentieel zijn voor je zaak, dan is het goed om die veilig te stellen. In een rechtszaak moet je namelijk zelf bewijzen aanleveren voor je standpunten. Soms denken werknemers dat de werkgever verplicht is om alle e-mails naar de rechter te sturen. Hoewel er naar waarheid moet worden geprocedeerd, kan het in de praktijk zijn dat alleen de belastende mails worden overgelegd, maar niet de ontlastende mails.
Schrijf ook voor jezelf op wat er is gezegd tijdens het gesprek. De werkgever zal namelijk per brief of mail een bevestiging van het gesprek sturen. Als daar zaken in staan die niet zijn gezegd of niet kloppen, zul je daar tegenin moeten gaan. Dit doe je schriftelijk.
Protesteer schriftelijk / maak schriftelijk bezwaar tegen het ontslag
Stuur een mail of een aangetekende brief waarin je aangeeft dat je het niet eens bent met het ontslag. Stuur niet zomaar een brief per gewone post waar je achteraf niet van kunt bewijzen dat deze is verstuurd. Zorg ervoor dat er een manier is om te laten zien dat je werkgever de brief of mail heeft ontvangen. In die mail of brief stel je je schriftelijk beschikbaar voor arbeid (naast het aangeven dat je het niet eens bent met de redenen van het ontslag). Mail je werkgever bijvoorbeeld dat je het niet eens bent dat je bent ontslagen en naar huis bent gestuurd, daartegen mondeling al hebt geprotesteerd en dat je jezelf beschikbaar stelt om weer te komen werken. Twijfel je over wat je moet schrijven? Neem dan contact op met een advocaat arbeidsrecht.
Pas op met het doen van eigen voorstellen
Als je werkgever jou belt om te vragen hoe je erin staat geef je ook aan dat je het niet eens bent met het ontslag en dat je beschikbaar bent om te komen werken. Wat je ook doet, wees niet degene die het initiatief neemt tot het doen van een voorstel om uit elkaar te gaan. Het initiatief daarvoor moet bij de werkgever liggen. Als je zelf het initiatief neemt om een voorstel te doen om uit elkaar te gaan, kan dit ten koste gaan van je WW-uitkering.
Schakel op tijd een advocaat arbeidsrecht in
Tegen een ontslag op staande voet of een onregelmatige opzegging kun je maar tot twee maanden erna naar de rechtbank gaan om het ontslag aan te vechten. Daarna vervalt die mogelijkheid voorgoed. De termijnen zijn dus heel kort. Wacht daarom niet met het inschakelen van een advocaat.
Wil je weten wat je in jouw specifieke situatie het beste kan doen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Je kan mij bellen, mailen of Whatsappen.