Ontslag advocaat legt uit: per ongeluk ontslag genomen?
16 oktober 2021 
1 min. leestijd

Ontslag advocaat legt uit: per ongeluk ontslag genomen?

Wij hebben allemaal van die dagen waar alles op het werk misgaat en je er helemaal doorheen zit. Het zal je dan maar gebeuren dat je op zo’n dag vanuit je emotie roept “ik neem ontslag!” en tot overmaat van ramp dit ook meteen mailt naar je werkgever. Je werkgever wilde stiekem al langer van je af en grijpt deze kans om van je af te komen. Ben je gebonden aan zo’n mededeling?

Onderzoeksplicht werkgever bij ontslag

Als je kijkt naar wat de vaste rechtspraak zegt, dan moet de opzegging van een arbeidsovereenkomst door een werknemer een zogenaamde duidelijke en ondubbelzinnige verklaring zijn. Dit is een strenge maatstaf die rechters hanteren om te voorkomen dat werknemers plotseling met de ernstige gevolgen van vrijwillig ontslag worden geconfronteerd.  Het vrijwillig opzeggen van je baan brengt bijvoorbeeld met zich mee dat je geen aanspraak kunt maken op een werkloosheidsuitkering. Daarom mag een werkgever niet snel aannemen dat een verklaring of mededeling van de werknemer ook daadwerkelijk gericht is op het nemen van ontslag. Onder bepaalde omstandigheden kan op de werkgever een onderzoeksplicht rusten om na te gaan of de werknemer daadwerkelijk wilde opzeggen en een verplichting om de werknemer over de gevolgen van de opzegging voor te lichten.

Dat deze verplichting vrij ver kan gaan, blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland van 30 juli 2021 (vindplaats: ECLI:NL:RBNHO:2021:6179). In die zaak had een werkneemster aangegeven dat zij niet verder wilde in haar huidige functie, een overstap wilde maken naar haar eigen bedrijf, afscheidsbrieven gemaakt voor collega’s en in een mail geschreven dat zij feitelijk geen andere keuze had dan haar contract te verbreken. De kantonrechter vond echter dat de mail waarin zij had opgezegd geen ondubbelzinnige verklaring was, nu de woorden “geen andere keuze” en “gedwongen” werden gebruikt. Het was niet duidelijk dat zij onvoorwaardelijk wilde opzeggen. Haar werkgever had moeten verifiëren en onderzoeken of opzegging daadwerkelijk de bedoeling was. Van een rechtsgeldige opzegging of beëindiging van de arbeidsovereenkomst was dus geen sprake.

Dus na een slechte dag op het werk roepen en mailen “ik neem ontslag!” is weliswaar niet aan te raden, maar je werkgever kan dat niet meteen gebruiken om van je af te komen.  

Over de schrijver
Natuurlijk verwacht je geen problemen of conflicten. Maar als het fout gaat wil je voorbereid zijn. Daarom help ik jou zowel in het voorkomen van problemen als in het oplossen van de problemen die al zijn ontstaan. Bel, mail of app mij gerust. Of het gaat om juridische advies, een snelle check of procederen, even vrijblijvend sparren is altijd mogelijk.

Vragen of even vrijblijvend kennismaken?