Advocaat politieverhoor

Politieverhoor | advocaat bij het verhoor

Schakel een advocaat strafrecht in! 

Nadat er aangifte is gedaan kijkt de politie naar de aangifte en de eventuele bewijsmiddelen. Dit kunnen getuigenverklaringen zijn, maar ook videobeelden. Op het moment dat je door de politie wordt uitgenodigd voor verhoor hebben ze dus al de aangifte, getuigenverklaringen en andere bewijsmiddelen doorgenomen. Jij weet op dat moment nog van niets, maar moet wel op het politiebureau komen om een verklaring af te leggen. Let daarbij op dat elk woord wordt genoteerd en je niet later je verklaring in kunt trekken. Wanneer je een brief krijgt om op verhoor te komen, doe je er dus verstandig aan om meteen een strafrechtadvocaat te bellen.

Ben je verplicht om te verschijnen bij een oproep voor een politieverhoor? 

Hoewel je officieel niet verplicht bent om op het politiebureau te verschijnen voor het verhoor, kunnen de gevolgen vervelend zijn als je de brief negeert. De politie zal dan je dan op signalering zetten, wat betekent dat de politie jou aan zal houden als ze je zien en herkennen. Als dat dan net onderweg naar je werk is en je wordt langer dan een dag vastgehouden, krijg je ook nog eens problemen met je werkgever. Negeer een oproep voor een politieverhoor dus niet.     

Je mag vooraf aan het verhoor je advocaat spreken en de advocaat mag ook tijdens het verhoor aanwezig zijn. Dat het slim is om van tevoren met je advocaat een strategie te bepalen en een advocaat bij het verhoor te hebben, blijkt uit het feit dat in meer dan de helft van de gevallen, de verklaring van de verdachte tijdens het verhoor een doorslaggevende betekenis had in de zaak. 

Zwijgrecht

Als verdachte heb je het recht om te zwijgen, dus je bent niet verplicht een verklaring af te leggen. Juist omdat je niet weet wat de politie aan bewijsmateriaal heeft en je het verhoor begint met een informatieachterstand, is het in veel gevallen beter een beroep te doen op je zwijgrecht. Beroep je je dan maar altijd op je zwijgrecht? Nee, in sommige gevallen is het juist ongunstig om niets te zeggen. Ook daarom is het verstandig vooraf een strategie te bepalen met je advocaat. Hou er ook rekening mee dat het beroep op je zwijgrecht in sommige zaken ervoor kan zorgen dat je langer in voorarrest zit.

Uitgenodigd voor verhoor?

Ben je uitgenodigd voor een verhoor bij de politie, maar twijfel je of je een advocaat in moet schakelen? Neem gratis en vrijblijvend met mij contact op om de verdenking en je rechten te bespreken.     

Vragen of even vrijblijvend kennismaken?