Advocaat bij het verhoor: kost het meer tijd?
16 oktober 2021 
1 min. leestijd

Advocaat bij het verhoor: kost het meer tijd?

Voorkeursadvocaat bij verhoor

Als je wordt aangehouden heb je recht op een advocaat. Je mag zelfs aangeven welke specifieke advocaat je wil. Die advocaat bezoekt jou vervolgens om de zaak samen met jou door te nemen en uit te leggen wat je te wachten staat. Een ander belangrijk moment dat een advocaat je bij kan staan is tijdens het verhoor. Wat je zegt tijdens het verhoor kan namelijk grote invloed hebben op de strafzaak en uiteindelijk jouw toekomst. Denk bijvoorbeeld aan een strafblad of een gevangenisstraf die gevolgen kunnen hebben voor je werk en carrière.   

Wat ik dan vaak hoor is dat een aangehouden verdachte geen advocaat wil spreken, omdat dit te lang zou duren of hij/zij dan langer vast komt te zitten. Hoe het komt dat zo wordt gedacht?  Misschien was dit vroeger het geval toen advocaten van huis of van kantoor naar het politiebureau moesten rijden. Maar zelfs in dat geval is het de vraag of het totaal onvoorbereid en zonder enige hulp of vraagbaak een verhoor ingaan het waard is om niet een half uur of een uur extra te wachten. Natuurlijk wil iedereen zo snel mogelijk naar huis, maar in dat geval krijg je achteraf de rekening gepresenteerd.  

Advocaat kan ook telefonisch meeluisteren

Nu is het tegenwoordig (sinds de Corona-crisis) zo dat je niet eens meer hoeft te wachten tot je advocaat op het politiebureau is. Een advocaat kan namelijk ook telefonisch advies geven vóór het verhoor en daarnaast ook telefonisch meeluisteren tijdens het verhoor. Zo heb je altijd een advocaat die jou je rechten en wat je het beste kunt doen uitlegt. En je hebt daarnaast ook een advocaat die tijdens het verhoor meeluistert, het proces bewaakt en met je kan overleggen als je vragen hebt. Dat alles kan telefonisch en het enige wat daarvoor nodig is, is een telefoon. Veel tijd kost het niet om even te bellen en het is gratis. Vraag dus altijd om een advocaat als je bent aangehouden.       

Over de schrijver
Natuurlijk verwacht je geen problemen of conflicten. Maar als het fout gaat wil je voorbereid zijn. Daarom help ik jou zowel in het voorkomen van problemen als in het oplossen van de problemen die al zijn ontstaan. Bel, mail of app mij gerust. Of het gaat om juridische advies, een snelle check of procederen, even vrijblijvend sparren is altijd mogelijk.

Vragen of even vrijblijvend kennismaken?