advocaat hennep tilburg
mr. D. (Danny) Vong
10/16/2021
2 min
0

Hennep of hennepkwekerij door de politie gevonden?

10/16/2021
2 min
0

De politie heeft een hennepkwekerij aangetroffen in jouw woning of (bedrijfs)pand. Zij verdenken jou en roepen jou op om een verklaring af te leggen of gaan over tot aanhouding. Wat zijn je rechten en wat staat jou te wachten?

Aanhouding en verhoor

Wanneer je wordt verdacht van betrokkenheid bij een hennepkwekerij kun je worden opgeroepen voor verhoor of meteen worden aangehouden. Een aanhouding is ingrijpend en daarom strikt gebonden aan wettelijke termijnen en regels. Na je aanhouding dien je zo snel mogelijk voor de (hulp)officier van justitie te worden geleid. Je wordt opgehouden voor onderzoek voor in principe maximaal 15 uur. Ook als je in eerste instantie bent opgeroepen voor verhoor kun je na of tijdens het verhoor worden aangehouden voor nader onderzoek.

Wat goed is om te weten is dat wanneer je wordt aangehouden voor de teelt van hennep, je het recht hebt om een advocaat te raadplegen. Wanneer je wordt opgeroepen om vrijwillig op het politiebureau te verschijnen is het verstandig om eerst de zaak met een advocaat te bespreken. De verklaring die je aflegt bij de politie is namelijk cruciaal voor je verdediging bij de rechter.

Zwijgrecht

Na je aanhouding ben je niet verplicht een verklaring af te leggen, het bekende zwijgrecht. In veel gevallen is het beter om daar een beroep op te doen. Dit kan met meerdere zaken te maken hebben. Een reden is bijvoorbeeld dat je kennis wil nemen van het bewijs dat de politie tegen je heeft verzameld. Doorgaans betekent het beroep op het zwijgrecht dat je wel langer vast zit op het politiebureau en in sommige hennepzaken is het juist verstandig om meteen te verklaren. Vraag daarom altijd advies aan je advocaat. Je gaat dan beter voorbereid het politieverhoor in. Je advocaat kan je ook gedurende het verhoor bijstaan.

Huurders

Is er sprake van (onder)verhuur en weet je niets anders dan dat er een nette huurder in je woning/pand zat? Een schriftelijke huurovereenkomst, kopie identiteitsbewijs van de huurder en girale betalingen zijn dan essentieel. Heb je geen schriftelijke huurovereenkomst en is er altijd contant betaald? Dan dien je aan de hand van getuigen en andere bewijsmiddelen aan te tonen dat je een huurder hebt die verantwoordelijk was voor de teelt van hennep. Neem vrijblijvend contact op met Advocaat in Tilburg voor advies op maat.

Dagvaarding

Wanneer het Openbaar Ministerie tot vervolging wenst over te gaan, ontvang je thuis een dagvaarding. De dagvaarding vermeldt de datum waarop je in de rechtbank dient te verschijnen en de ten laste gelegde verdenking van het telen, bereiden en voorhanden hebben van hennep. Neem dan zo snel mogelijk contact op met Advocaat in Tilburg. Een goede voorbereiding is belangrijk, ook als je het idee hebt dat je toch wel wordt veroordeeld. Het Openbaar Ministerie zal je in het merendeel van de gevallen namelijk ook diefstal van elektriciteit ten laste leggen en een geldvordering neerleggen. Deze geldvordering heet een ontnemingsvordering, waarbij het OM, ongeacht of je nu daadwerkelijk iets hebt verdiend aan de hennepkwekerij, een bedrag van vaak € 10.000,– tot € 30.000,– vordert. De berekening is een schatting aan de hand van de hoeveelheid planten in de hennepkwekerij, de hoeveelheid oogsten en de totale duur van de teelt van hennep.

Ontnemingsvordering

Naast de straf voor het strafbare feit staat je dus ook een (vaak onbetaalbaar) hoge vordering te wachten. Wees er dus goed op voorbereid en laat Advocaat in Tilburg het dossier opvragen, om dan vervolgens te bespreken of het OM de gestelde hoeveelheid hennepplanten en oogsten kan bewijzen. Dit kan vaak aan de hand van de start van de opbouw van de hennepkwekerij en de mate van vervuiling en wietresten worden weersproken. Daarnaast is het zaak om vast te stellen wat de kosten waren van de hennepkwekerij, zodat deze kunnen worden afgetrokken van de vordering.

Wanneer de politie een hennepkwekerij heeft aangetroffen in jouw woning of (bedrijfs)pand is het dus verstandig om niet te denken dat je bij voorbaat geen kans maakt en niets kunt doen. Ik biedt gratis en vrijblijvend advies aan in zaken die gaan over hennep of hennepkwekerijen. Daarnaast kan ik je uiteraard ook bijstaan in de strafzaak. Aarzel dus niet om contact op te nemen.

Reacties